Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Υπάρχουν καταστάσεις που επηρεάζουν τα νύχια και οι οποίες προκύπτουν από διαφορετικούς λόγους. Συχνές αιτίες προβλημάτων περιλαμβάνουν δερματικές παθήσεις (μύκητες και ψωρίαση), μολύνσεις και φλεγμονές (είσφρυση νυχιού και παρωνυχία), αλλά και διάφορες αλλοιώσεις στην επιφάνεια και στο χρώμα των νυχιών.

Παθήσεις νυχιών

  • Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση προσβάλλει το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ορισμένες φορές με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση καθώς δεν υποχωρεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Αν εντοπιστεί έγκαιρα η μυκητίαση, ευνοείται η εύκολη και γρήγορη αποκατάσταση της βλάβης. Κλειδί για την επιτυχημένη θεραπεία είναι η έγκυρη διάγνωση και η διαμόρφωση του βέλτιστου θεραπευτικού πλάνου, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία των νυχιών.

  • Ψωρίαση

Η ψωριασική ονυχία (ψωρίαση νυχιών χεριών και ποδιού) είναι μία πάθηση που παρατηρείται στο 10% περίπου των ασθενών με κλασική ψωρίαση. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ριζικές αλλαγές στη μήτρα και  στην κοίτη του νυχιού. Μπορεί να πλήξει κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου.

  • Αλλοιώσεις

Οι αλλοιώσεις των νυχιών αναφέρονται σε προβλήματα με το χρώμα, το σχήμα, την υφή ή το πάχος των νυχιών του χεριού ή του ποδιού. Πέρα από τις παραπάνω πιο συχνές παθήσεις υπάρχουν και άλλα νοσήματα που επηρεάζουν την υγεία και την όψη των νυχιών, όπως η έλλειψη βιταμινών, προβλήματα αναπνευστικού  συστήματος, χρόνιες φλεγμονές χειρών και ποδών, τραυματισμοί κ.α.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι πάντα η έγκαιρη διάγνωση κι η σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα πριν το πρόβλημα γίνει χρόνιο και σε αυτήν την περίπτωση χρειαστεί πιο επιθετική και μεγαλύτερης διάρκειας αγωγή. 

Καταπολέμηση παθήσεων – ενδυνάμωση

  • Η καταπολέμηση των παθήσεων των νυχιών βασίζεται αρχικά στη σωστή διάγνωση.
  • Σωστή υγιεινή των ποδιών και χεριών.
  • Το συχνό (αλλά όχι υπερβολικό) πλύσιμο χεριών και ποδιών με εξειδικευμένα προιόντα είναι απαραίτητο.
  • Η διατήρηση στεγνής της περιοχής είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση μυκήτων νυχιών. Ειδικά στα πόδια η συχνή εφίδρωση δυσχεραίνει την καταπολέμηση των μυκήτων. Θα πρέπει να αποφεύγεται η εφίδρωση των ποδιών.
  • Η χρήση δερμάτινων υποδημάτων και βαμβακερών καλτσών βοηθά στην καλύτερη υγιεινή των ποδιών.
  • Η χρήση αντιμυκητιασικής πούδρας βοηθά τόσο στη διατήρηση στεγνής της περιοχής, όσο και στην καταπολέμηση των μυκήτων των νυχιών και ποδιών γενικότερα.
  • Η αποφυγή επαφής άμμου και κοινόχρηστων χώρων με γυμνά πόδια είναι προϋπόθεση για την επιτυχημένη θεραπεία και την αποφυγή υποτροπών.

Η καταπολέμηση μυκήτων νυχιών θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συμβουλής δερματολόγου που είναι ο μόνος ειδικός για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Στην Derma Laser Aesthetics διαθέτουμε και εφαρμόζουμε όλο το φάσμα θεραπειών που υπάρχουν για την καταπολέμηση των παθήσεων των νυχιών, από την τοπική αγωγή και τα φάρμακα έως τη θεραπεία με συνδυασμό lasers.

Leave a comment